• Titulinis
  • Grupės naujienos
  • 2018 m. I ketvirtis: neparduotų naujų butų Vilniuje mažėjo, o vidutinė kaina didėjo

    Įžvalga 

    Martynas Žibūda, EIKA plėtros vadovas:

    Per 2018 m. I ketvirtį Vilniaus pirminio būsto rinka fiksavo kiek mažesnes butų pardavimų apimtis nei per pastaruosius tris 2017 m ketvirčius, tačiau nepaisant to, neparduoto būsto sandėlis Vilniuje mažėjo, o vidutinė būsto kaina didėjo.

    Per 2018 m. I ketvirtį pirminėje Vilniaus būsto rinkoje buvo parduota 840 butų arba 4 proc. mažiau nei per paskutinį 2017 m. ketvirtį, kuris iš esmės atspindi pastarųjų trijų ketvirčių rezultatus, kai vidutiniškai buvo parduota po 885 butus per ketvirtį. Matome, kad nepaisant vangaus 2018-ųjų starto, kovo mėnuo Vilniaus būsto rinkoje buvo aktyvesnis nei sausis ir vasaris, kai atitinkamai buvo parduoti 264, 268 bei 312 butų. Antras metų ketvirtis parodys, ar tai yra augimo tendencija, ar laikinas svyravimas.

    Metų pradžia nepasižymėjo ir aktyviais nekilnojamojo turto plėtotojų veiksmais, kurie per pirmąjį metų ketvirtį rinkai pasiūlė mažiau naujų butų nei jų pardavė. Tai lėmė, kad neparduoto pirminio būsto likutis Vilniuje sumažėjo 3 proc. ir šiuo metu vėl sudaro mažiau nei 4000 laisvų butų. Įprasta, kad didžiausias NT plėtotojų aktyvumas yra fiksuojamas antrąjį bei ketvirtąjį metų ketvirtį: pavasarį, kai pradedamos naujos statybos, bei į metų pabaigą, kuomet pirkėjų aktyvumas yra sąlyginai didesnis, todėl artimiausiu metu galime tikėtis neparduotų butų skaičiaus augimo. Pirkėjai toliau prioretizuoja vidutinę klasę, todėl ir vystytojai labiau orientuojasi į aukštesnės klasės ir kokybės produktą.

    Panašus pasiūlos ir paklausos lygmuo lėmė, kad vidutinė būsto kaina per I-ąjį metų ketvirtį paaugo 1,7 proc. nuo 1774 iki 1804 eur/kv.m. Vadinasi, beveik visuose 11-oje naujų arba tęstinių projektų buvo fiksuotos aukštesnės nei iki šiol būsto kainos. Greičiausiai realus vidutinės kainos pokytis yra artimas nuliui, nes didelė dalis plėtotojų gana plačiai taiko papildomas iki kelių tūkstančių eurų siekiančias nuolaidas ekonominės klasės ar likutiniams butams.

    Apibendrinant, pirminio būsto rinka Vilniuje vis dar nežymiai traukiasi, tačiau nekilnojamojo turto plėtotojai atidžiai seka paklausą ir atitinkamai į ją reaguoja, išlaikydami tvarų pasiūlos ir paklausos santykį.

    Faktai

    • 2018 m. I-ąjį ketvirtį pirminėje Vilniaus naujo būsto rinkoje parduota 840 butų arba 4 proc. mažiau nei paskutinįjį 2017 m. ketvirtį.
    • Didžiausias pirkėjų aktyvumas per I-ąjį metų ketvirtį užfiksuotas vidutinėje klasėje (47 proc. rinkos pardavimų), nedaug atsilieka ekonominės klasės aktyvumas – 44 proc. parduotų butų ir vos 9 proc. pardavimų teko prabangiam segmentui.
    • Per 2018 metų I-ąjį ketvirtį naujo būsto pasiūla sumažėjo 3 proc. ir šiuo metu siekia 3965 butų. Didžiausias laisvų butų kiekio augimas per ketvirtį užfiksuotas prestižinėje klasėje, kur laisvų butų padaugėjo net 41 proc. Rinkai buvo pasiūlyta apie 200 butų Žvėryne ir Konstitucijos pr. Vidutinėje ir ekonominėje klasės pasiūla sumažėjo atitinkamai 8 proc. ir 6 proc.
    • Per ketvirtį daugiausiai sumažėjo statomų butų kiekis – 12 proc., atitinkamai, baigtų butų kiekis mažėjo 4 proc. Tuo tarpu baiginėjamų butų kiekis išaugo net 32 proc.
    • 2018 m. I-ąjį ketvirtį NT plėtotojai rinkai pasiūlė virš 700 naujų butų 11-oje naujų bei tęsiamų projektų.
    • Per 2018 m. I-ąjį ketvirtį bendra naujų butų kaina Vilniuje išaugo 1,7 proc. Laisvų butų kainos didėjimas šiek tiek apgaulingas, kadangi visi per I-ąjį ketvirtį rinkai pasiūlyti projektai startavo su aukštesne nei vidutine rinkos kaina, o dažname ekonominės klasės baiginėjamame projekte galime sulaukti 3000-5000 eur siekiančias nuolaidas.