• Titulinis
  • Grupės naujienos
  • 2020 m. pradžia būsto rinkoje – po statistika slepiasi didžiuliai iššūkiai

    Įžvalga

    EIKA generalinis direktorius Domas Dargis:

    2020 m. I-as ketvirtis Vilniaus būsto rinkoje fiksavo vidutiniškai panašius rezultatus, kaip ir visus 2019 metus – buvo rezervuota-parduota 1390 butų. Tačiau statistika po skaičiais slepia ne tik ypatingai aktyvius sausio ir vasario mėnesius, kai buvo mušami rekordai ir pardavimai siekė net 660 butų per mėnesį, bet ir visuotinio karantino užkluptą kovo mėnesį, kai rinkoje beveik visi įvykę sandoriai buvo užfiksuoti per pirmąsias 10 kovo mėnesio dienų ir jų tebuvo 140 arba apie 80 proc. mažiau nuo prieš tai mėnesių vidurkio.

    Žvelgiant detaliau į kovo mėnesio įvykius, pastebime, kad paskutinės dvi kovo mėnesio savaitės, kai buvo paskelbtas karantinas, rinkoje prilygo šoko būsenai – apribotas notarų darbas, vis griežtėjančios karantino sąlygos bei šalį apėmusi nežinomybė visus rinkos dalyvius privertė sustoti. Plėtotojai skubiai persvarsto savo planus ir matuoja iš naujo galimybes užbaigti pradėtus projektus. Pirkėjai, savo ruožtu, vertina resursus ir ateities perspektyvas. Faktas, kad neskubama priimti skubotų sprendimų ir nutraukti preliminarių sutarčių ar atsisakyti rezervacijų, rodo rinkos brandą ir nuteikia pozityviai. Netgi visoje rinkoje rezervacijų, kurios dažniausiai yra nemokamos, nutraukimas yra minimalus – iš 150 projektų tik penkiuose projektuose atsilaisvino daugiau nei po du butus iš jau rezervuotų.

    Šiuo metu Vilniaus būsto rinkoje yra apie 3620 laisvų būstų – 17 proc. mažiau nei pernai tuo pačiu metu. Dabartinėmis sąlygomis tai yra palankus veiksnys, nes rinka nėra perpildyta. Iš rinkoje esančių laisvų butų 1100 yra baigti arba baiginėjami – šių būstų plėtotojai nebesusidurs su projekto užbaigimo iššūkiais, kaip ir klientai dėl laiku baigiamo būsto įsigijimo sandorio. Kita vertus, apie 2520 butų yra pačiame statybos įkarštyje ir jų statytojai turės imtis papildomų priemonių, kad nenutrūktų statybų finansavimas ir būtų įgyvendinti įsipareigojimai klientams.

    Prognozuoti artimiausias būsto kainų kitimo tendencijas šiuo metu sudėtinga ir matyt neatsakinga. Tai priklausys daugiausiai nuo to, kiek tęsis karantinas ir jį gaubianti nežinomybė bei, kaip keisis bankų pozicija tęsiant projektų finansavimą ir svarbiausia naujai finansuojant būsto pirkėjus. Šiuo metu vidutinė rinkos kaina Vilniuje iš inercijos nuo 2018 metų ir yra pasiekusi aukštumas – 2170 eur/kv.m arba per metus augusi 7,5 proc.

    Kaip rinkai pavyks išgyventi šoką, priklausys nuo to, kaip kiekvienas rinkos dalyvis – klientas, bankas, vystytojas, statytojas – elgsis atsakingai, priims tik racionalius į greitą atsigavimą orientuotus sprendimus.

    Faktai

    • 2020 m. I-ą ketv. pirminėje Vilniaus būsto rinkoje parduota 1390 butai, tai yra 6 proc. mažiau nei 2019 m. I-ą ketv. (1470 butų), bet 17 proc. daugiau nei 2019 m. IV-ą ketv. (1190 butų).
    • Didžiausią sandorių dalį sudarė vidutinės klasės pardavimai – 47 proc. sandorių, nedaug atsiliko ekonominė klasė – 42 proc. sandorių, 11 proc. pardavimų teko prabangaus būsto segmentui.
    • Per metus neparduoto būsto kiekis sumažėjo 16,7 proc. ir šiuo metu siekia 3620 laisvų butų skaičių.
    • Apie 30 proc. šio sandėlio sudaro baigti ir baiginėjami statyti butai, o 2 iš 3 pardavinėjamų butų arba 70 proc. yra pačiame statybų įkarštyje.
    • 2020 m. I-ą ketv. NT plėtotojai rinkai pasiūlė 1100 naujų butų, t.y. 8 proc. mažiau nei 2019 m. I-ą ketv., kai buvo pradėta 1190 butų statyba bei pardavimai.