• Titulinis
  • Grupės naujienos
  • 1200 laimingų šeimų „Santariškių namuose“

    Rugsėjo 22 d. įvyko daugiau nei dešimt metų UAB „Eika“ plėtoto projekto „Santariškių namai“ uždarymo renginys. Jame dalyvavo prie projekto įgyvendinimo prisidėję specialistai, įmonės „Eika“ atstovai bei per projekto plėtojimo laikotarpį susiformavusi „Santariškių namų“ bendruomenė.

    „Daugiau nei prieš dešimt metų šioje didžiulėje teritorijoje driekėsi pievos, sunku patikėti, kad dabar tai – lyg miestas mieste – moderni mažaaukščių namų gyvenvietė su darnia bendruomene, savomis tradicijomis ir istorija, parduotuve ir vaikų darželiu, žaliuojančio Verkių parko apsuptyje,“ – pasakoja UAB „Eika“ plėtros direktorius Martynas Žibūda. Architektai namus sąmoningai suprojektavo taip, kad einant gyvenviete būtų matomos žalios Verkių parko properšos – taip buvo kuriamas gamtos artumo įspūdis.

    „Puoselėti aplinką mus įpareigoja Verkių parko kaimynystė, kurioje įsikūrusi „Santariškių namų“ gyvenvietė. Mylėti ir rūpintis aplinka įsipareigoja ir Santariškių naujakuriai, kurie noriai tvarkosi savo kiemeliuose, puoselėja gėlynus“, – teigia „Eika“ atstovas. Tarp namų gyventojų poilsiui yra įrengti lauko treniruokliai, gausu vaikų žaidimo aikštelių, poilsio ir žalių zonų, o 2013 metais šalia Skersinės gatvės nutiestas 720 m ilgio pėsčiųjų ir dviračių takas su apšvietimu, kuris pagerino susisiekimą tarp Santariškių gatvės ir Molėtų plento.

    santariskes-1 santariskes-2

     

    Pagarbą projekto aplinkai stengtasi rodyti ir techniniais sprendimais. „Bendradarbiaudami su Vokietijos gamintojais namuose Mėta 2, 4 ir 7 pritaikėme gamtą tausojančius dujinius katilus su saulės kolektoriais, o namuose Mėta 5 ir 6 įrengtas dujinis šildymas su geotermija, sutaupantis gyventojams iki 45 procentų išlaidų šildymui. Projekte pastatytas ir A energinės klasės daugiabutis Gilė 6 su mechanine vėdinimo sistema atgaunant šilumą. Šių butų gyventojai lyginant su Vilniaus miesto vidurkiu moka už šildymą net penkis kartus mažiau,“ – pasakoja M. Žibūda.

    Už draugiškus gamtai pastatus ir darnią plėtrą projektą „Santariškių namai“ nekilnojamojo turto ekspertai ne kartą pripažino geriausiu gyvenamosios paskirties projektu Lietuvoje ir Baltijos šalyse. 2009 metais „Santariškių namus“ Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacija išrinko geriausiu gyvenamųjų namų projektu Lietuvoje, o po kelių metų naujo tipo kotedžai „Mėta“ su įrengtais saulės kolektoriais pelnė aukso medalį konkurse „Metų gaminys 2012“. Gavęs dar du apdovanojimus 2013 metais, galiausiai buvo pripažintas geriausiu gyvenamosios statybos kategorijoje 2015-ųjų metų Baltijos NT apdovanojimuose.

    „Vis tik manome, kas apdovanojimai nors ir svarbus, tačiau ne esminis dalykas šiame projekte – per jo vystymo laikotarpį susiformavusi „Santariškių namų“ bendruomenė yra tai, kas iš tiesų daro projektą išskirtinį“- teigia M. Žibūda. Po pirmojo „Santariškių namų“ etapo įgyvendinimo čia įsikūrė kiek daugiau nei du šimtai šeimų, dabar jų – daugiau nei 1200. Stebime įdomią tendenciją – gyventojai, sulaukę šeimos pagausėjimo renkasi naują būstą čia pat – „Santariškių namuose“, tik naujesniame projekto etape. Tokią gyventojų migraciją mes vertiname kaip lojalumą projektui ir gyventojų pasitikėjimą, kurį pavyko įgyti per „Santariškių namų“ vystymo laikotarpį.

    Siekdama telkti kaimynų bendruomenę įmonė „Eika“ rengia šventes gyventojams, o kai kurios iš jų jau yra tapusios kasmetine tradicija. Pavyzdžiui, „Santariškių namų“ gyvenvietės kalėdinės eglutės įžiebimo šventė organizuojama jau keturis metus iš eilės. Taip pat organizuojamos pavasario šventės, kurių metu tvarkoma gyvenvietės ir Verkių regioninio parko aplinka, kabinami inkilai paukšteliams, o rudenį surengtoje „Bulvių šventėje“ gyventojai drauge kepė žarijose bulves su įvairiais įdarais, šventėje vyko pamokėlės ir žaidimai vaikams. Šiais metais buvo oficialiai atidengta ir lenta su įrašytomis „Santariškių namų“ taisyklėmis, kurių turi laikytis kiekvienas esamas ir naujai prisijungęs bendruomenės narys. Šios neformaliai surašytos taisyklės yra pagrįstos pagarba ir dėmesingumu kaimynams bei turi padėti draugiškai gyventi kartu.

    santariskes-4 santariskes-3

    Skaičiuojama, kad „Santariškių namuose“ „Eika“ jau pastatė daugiau nei 85 tūkst. kv. m gyvenamojo ploto, tačiau mažaaukštės statybos plėtros ateityje bendrovė neatsisako – „Santariškių namų“ patirtis perkeliama į naują mažaaukštės statybos projektą „Bajorų alėjos“. Kalvotoje 9 hektarų teritorijoje jau aktyviai vyksta statybos – pirmojo namo „Liepa“ gyventojai įskurs jau šį rudenį. Planuojama, kad per tris projekto etapus iki 2025 m. čia įsikurs daugiau nei 1000 šeimų. Šiuo metu UAB „Eika“ taip pat vysto projektus Pilaitėje, Jeruzalėje, Žirmūnuose, Šnipiškėse, Senamiestyje ir Naujamiestyje.

     

    Apie įmonių grupę „Eika“

    1992 m. įkurta bendrovė „Eika” yra viena didžiausių nekilnojamojo turto plėtros ir statybos įmonių grupių Lietuvoje, sėkmingai plėtojanti gyvenamųjų, komercinių, visuomeninių ir kitos paskirties pastatų projektus, kurianti naują gyvenimo ir darbo kokybę. Įmonė jau pastatė daugiau nei 3750 butų ir 320 tūkst. kvadratinių metrų ploto pastatų. „Eika“ daug kartų apdovanota kaip geriausia nekilnojamojo turto plėtotoja Lietuvoje, geriausiais Lietuvoje tapę ir įmonės projektai „Santariškių namai“ bei „Eika namai Pilaitėje“.