Gartraukis. Kuo ypatinga ši įprasta kiekvienos virtuvės dalis? Ir kodėl gartraukio apskritai reikia namuose? Daugelis nė nesusimąstome, kokia išties yra gartraukio funkcija.
„Gartraukis – ne tik gražus virtuvės aksesuaras, skirtas kvapams surinkti, jis atlieka ir labai svarbią higieninę funkciją: ištraukia iš patalpos ir pašalina anglies dvideginį (CO2), leisdamas patekti šviežiam švariam orui. Kartu su CO2 gartraukis šalina ir virusus, mikrobus ir bakterijas esančias mikroskopiniuose vandens lašeliuose, kurie tvyro patalpų ore. Ištraukimo metu gartraukis pašalina visus šiuos elementus, kurie ir sudaro nepageidaujamus kvapus. Natūralu, kad pašalinus juos dingsta ir kvapai,“ – pasakoja Rasa Pečiulaitė, EIKA projektų vadovė.
Naujo nekilnojamojo būsto rinkoje galima pastebėti keletą gartraukių sprendimų:
- Įrengiamas atskiras kanalas komunikacijų šachtoje
- Numatoma, kad bus įrengtas recirkuliacinis (anglinis) gartraukis
- Jungiamas į rekurperacijos sistemą
Apie 20 proc. atvejų tiek prestižinėje, tiek vidutinėje ir ekonominėje naujo būsto klasėse matome, kad yra tiesiog nurodoma, kad klientas turės įsirengti gartraukį su recirkuliaciniu (angliniu) filtru. Tai yra pakaitalas įprastam gartraukiui, kuris filtruoja ir eliminuoja tik kvapus, bet neištraukia nešvaraus oro, nemažina CO2 kiekio, nepašalina virusų, bakterijų, mikrobų ir drėgmės, esančios patalpų ore. Todėl renkantis būstą patartina atkreipti dėmesį ir į šią detalę.